10 Temmuz 2009 Cuma

Liderlik Ogretisi "DENE - HATA YAP - ILERLE"


Cogu insan hata yapmaktan korkar. Guvenlik alani disindaki olaylara, sorulara korkarak ihtiyatli yaklasir. NLP de hata kelimesi yerine "feedback" geri besleme kelimesi yer alır. Mantikli da bir aciklamasi da var. "Hic kimse bilerek yanlis karar vermez" ve yaptiklarimizdan (deneyimlerimizden) ogrendiklerimizle yeniliklere daha acik oluruz. Buna dair cok önemli bir calisma var.

Yillarca bilgisayarlarin mukemmel santranc / Tavla oynamasi icin çalışmalar yapılmıs, islemcileri guclendirilmis ancak basarili olunamamamisti. Yazilimcilar hep EN IYI oyuncularin hareketlerini PC'lere girerek, bunlarin kombinasyonlari ile basarili olacaklarina inaniyorlardi. Ancak, duzenlenen santrac turnuvalarinda Kasparova karsi sonuc her zaman husran oldu. Yaptiklari hatadan donen yazilimcilar olaya sifirdan baslamayi dusunduler. Yapay zekaya sahip bir PC' yi sifir noktasindan baslattilar. PC surekli yenildi, kaybetti. Ancak daha sonra yaptigi hata (deneyim - feedback) sonucu ogrenme surecini gelistiren PC (IBM) en sonunda santracta Kasparovu yenmeyi basardi.

Icimizde var olan milyonlarca nöron aglari, her yeni deneyim ile kombinasyonlarini arttirip bizim REAKTIF tepkilerimizi cesitlendirir. Beynimizdeki otokontrol mekanizmasi Prefrontal Kortex, olaylara karsi verilen tepkiyi OTOMATIK yada YENI bir noron dizilisi ile vermemizi saglar. Bu sebep ile secim bizim elimizdedir. Hatalarimizin toplamindan mi yararlanacagiz yoksa yeni bir kosula gore sifirdan mi dusunecegiz ? Iste burada icinde bulundugumuz duruma bagli olarak, daha onceki deneyimlerimiz (cogunlukla yaptigimiz hatalarimiz) bize daha hizli cevap verebilir.

Sonuc olarak, ozellikle liderler hem kendileri, hem de ekipleri icin hata yapmaktan korkmamalidirlar. Her zaman toplam guvenlik alanini genisletici,destekleyici aksiyonlar alinmali. Bu soylem ayni zamanda ebeveynler icin de gecerli. Cocuklarimiz sobanin el yaktigini biz soyledigimizde degil, dokunup elleri yandiginda anliyabiliyorlar.

Hiç yorum yok: