2 Şubat 2011 Çarşamba

Irrasyonel Tuketici Davranisi - Ultimatum Game


Meshur ekonomik modellerin desteklenmesinde kullanilan ultimatum game cok basit bir temele dayanir. Bu oyun icin 2 denek ve paylasacaklari ornek olarak 100 TL yeterlidir. 1. Oyuncuya elindeki 100 TL'yi, 2. oyuncuyla istedigi gibi paylasmasi istenir. 2. Oyuncu bu teklifi kabul ederse her ikiside paralarini alir.Etmedigi takdirde kimse bir sey alamaz. Insanoglu mantiklidir (Rasyonel karar verir), havadan gelen 1 TL bile olsa kabul edilmesi beklenirken, bolunen para 99-1, 80-20 seviyelerindeyken (adil degilmis gibi hissedilen)2. oyuncu haksizlik/adaletsizlik vb duygularla rasyonel olan, cebinde olmayan 1 yada 20 TL'yi sirf karsi tarafi yakmak icin kabul etmemis. Oran %60-%40 ve civarlarinda daha kabul edilir hale gelmis. Bu oyunu amazonlardaki ilkel diyebilecegimiz kabile uyeleriyle oynadiginizda verilen herturlu parayi 2. oyuncu rolundeki kisiler kabul etmis. Yani Rasyonel davranis dis dunyadan izole yasayan bireyler arasinda gorulmus. Fazla birbirine girmis networklerin de bir etksi var bu iste..

Bu konuyu acmamdaki amac, su meshur kredi karti iptal vakalari. Cevremdeki cogu kisi fazla olan yada o yada bu sebepten sikayet ettigi kredi kart adetlerini azaltma cabalarindayken, bankalar tarafindan "Ama su kadar chip paraniz/odulunuz/puaniniz var!!" aciklamalarina ragmen, Irrasyonel olarak bu paralardan yararlanamamayi goz onune alarak (Irrasyonel davranis) karsi tarafi cezalandiriyor.

Pazarlamacilar, Satiscilar her ay planlar yapip, teklifler hazirlarken hep tuketici zihni temiz, berrak gibiymiscesine hareket ederlerken; yasanan deneyimler (Duygusal kazanim) rasyonel faydalarin onune gecebiliyor. Gerisi de neden bu ay umdugum sonucu alamadim diyen yoneticelere farkli bir kilif bulmaya kaliyor.

Derler ya, duygularinizi isinize vb karistirmayin ama sunu unutmamak gerekir ki " We feel before we decide"...

Hiç yorum yok: