21 Eylül 2007 Cuma

Satista Kopek Baligi ve Antibiyotik Etkisi…


Konuya bir hikaye ile girmek istiyorum. Vakti zamaninda Japonya da cok sevilen bir balik turune musteri talebi artinca balikcilar talebi karsilayamaz olmus. Care bu ya daha aciklarda aramaya baslamislar balik surulerini. Gidis, donus uzak olunca baliklar teknede 1 gun beklemek zorunda kaliyormus. Ancak musteriler 1 gun beklemis baligin tadinin daha oncekiler gibi olmadigini soyleyince, balikcilar tekneye havuz yapip baliklari canli tutmaya calismaya baslamislar.

Bu sure zarfinda baliga olan talep daha da artip, balikcilar daha uzun sureli seferler yapmaya basladikca, musteriler 2-3 gun teknedeki havuzda bekleyen baliklarin tadini da begenmemeye baslamislar. Su icinde duragan yasayan baligin tadinin, ilk basta alistiklari tada uzak oldugunu ortaya cikmis. Bunun uzerine yaratici bir cozum bulmus balikcilar. Baliklari yakaladiktan sonra koyduklari havuza 1 adet kopekbaligi koymuslar. Tahmin dilecegi gibi baliklar kopekbaligindan kacarken, dogal hayattaki hareketliliklerini da saglamis oluyorlarmis. Balikcilarda ufak tefek balik kaybi disinda hallerinden memnun oluyorlarmis cunku baliklar tazeliklerini ve diriliklerini muhafaza ediyorlarmis.Ozetle alan da satan da memnunmus.

Hikayeyi perakende satis noktalari, satis ekipleri duzeyinde adapte ettigimiz zaman markalar icindeki bayilikler arasinda yada satis noktasindaki satis danismanlari arasinda zaman zaman gordugumuz agresif tutumlar ile bire bir ortusmektedir.

Ekipteki saticilarin genel satis performansini arttirmak icin boyle kopekbaligi rolunu ustlenen iyi bir satisciyi (belki yildiz satisci) kullanmak genellikle kabul goren bir yaklasim olmustur.

Faydalarinin yaninda yan etkisinin de oldugu bu yaklasim bir anlamda antibiyotik olarak da gorulebilir. Isin puf noktasi ise antibiyotigi veren doktorun isinin ehli olup yerinde ve dogru dozaj uygulamasidir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel bir örnek bence.

Rekabet herzaman için,kalite ve baþariyi getirir.

Saygilarimla...

Adsız dedi ki...

Bu tarz bir aksiyon secildiginde maas, prim ve hedef uygulamalarininda farkli olmasi gerekiyor olmali bence..