23 Kasım 2007 Cuma

Hayatta ve İşte Değişimin SIRRI !!! – Yaşam Koçu Yaklaşımı


Hatırlarım eskiden cocuklar ortalık yerede gezerken kafalarını masaya, koltuğa vurduklarında; anneleri ağlayan cocuğun karşısında bu eşyaları dövüp, cezalandırırlardı. O an çocuklar şunu öğrenmişti “ Demek benim bir HATAM yok!! Masanın orda durmaması gerekiyordu…”. Sonra bu çocuklar buyuk adam olduklarında yaşadıkları çoğu şeyi HEP BAŞKALARINA mal etmeye başladılar. Yok hükümet boyle yapsaydı, Patron bana bunu yapmasaydı vb.. Kendi değişimleri için çözümü hep çevrenin değişiminde aramaya devam ederler…

Yukarıdaki deneyimin dışında hepimiz hayatımızın cogu evresinde mevcut bulundugumuz konumları farklı deneyimler ile karşılaştığımız için değiştirmek zorunda kaldık. Aslında HEPSI iyi oldu ki butun ogrendiklerimiz tecrube hanesi toplamında birikti ve birikmeye devam edecek.
Aynı şekilde Liderlerin en buyuk karşılaştığı zorluk ekiplerinin mevcut “Güvenlik Alanından” çıkıp, esnemek zorunda kaldıkları alana geçişini agrısız sızısız halletmek. Kişilerde, organizasyonlarda mevcut durumlarında Güvenlik Alanında kaldıkları için bir sıkıntı duymazlar ama rutinden veya çıktıların arzu edilen ile uyuşmama probleminden rahasız duyabilirler. Burada karşılaşılan zorluk, yeni bir beceri gerektirecek (Mevcut alanı genisleterek sağlanabilir) durum karşısında Esnerken (Strech ), hissedilecek olan korkuların yonetimi.

Kişi Güvenlik Alanından, Esneme Alanına (Strech Zone) geçişi yonetemez ise, Panik alanına kayarak olmadık sonuclar ile karşı karşıya kalabilir. Buradan da sürekli olarak bildigim yol en iyisi şeklinde bir yargıya sıkı sıkı tutunma eğilimi gosterebilir.
Esneme alanına geçişte özellikle Koçluk becerisi yuksek yoneticiler 2 şeyin önemli oldugunu bilirler.


1- Korku
2- Küçükte olsa ilerlemenin sağlanması

Kişiler mevcut konumlarını değiştirirken yeni ile karşılaştıklarında korku duygusuna kapılabilir. Burada kişiyi sürekli olarak deskteklemek ve yaptıklarının sonucunun nasıl oldugu hakkında geri bildirim vermek, gerekiyorsa farklı bakıs açılarını onlara buldururarak ilerlemenin oldugunu göstermek temel başarı odağıdır. Bu 2 temel dönüm noktası başarı ile geçilir ise, kalıcı ilerleme içsel motivasyon ile sağlanmaya devam edecektir.

Değişime neden uyamıyoruz sorusunun cevabı baksa yerde aranmaya başlanmalı mı ?

Hiç yorum yok: