16 Ağustos 2010 Pazartesi

Inovatif Fiyatlama Stratejileri


Yaz bitiyor..Vitrinlerde % 50'ye varan, % 50, 2 al 1 ode, Bugun al 2011 de ode vb kampanyalar havada ucusuyor da su soruyu kac kisi soruyor.Bir malin fiyati nedir ?

1.Maliyet + fiyatlama : Parca basi uretim maliyeti + % x uretici karı hesabı sonrası olusan fiyat
2.Rekabet bazlı fiyatlama : Emsal/muadil urun baz alınarak yapılan fiyatlama. Pazara sonradan giren rakiplerin stratejilerine gore ayarlanan fiyat
3. vs....

Bunlarin hepsine gore hesaplanan fiyatlar gunu gelince (mevsimsel sartlar, satıs baskısı vb..) gerekli düzeltmelere maruz kalıyor. Peki.. Bir urunun ornegin şık gece çantasının fiyatı nedir?

Ornek
Louis Vuitton Monogram Vernis Sunset Boulevard Evening Handbag
Pazar fiyatı : 399 usd
Google aramasında karsıma ilk cıkan sitedeki fiyatı 199 usd

Peki ben bunu sadece ozel 1 gecede kullanacaksam bana maliyeti ne olacak 399 ? 199 usd?

Bu soruna bagborroworsteal.com internet sitesi kiralama opsiyonu sunarak cozum getirmis. 32 usd haftalık kiralama fiyatıyla işimi halldebiliyorum.Cok begenirsem odedigim kira bedelinin % 25 kısmı satınalma fiyatından dusulebiliyor.

Yeni fiyatlama stratejilerinde urunun fiyatını musteriler kullanım amacına gore artık secebiliyor. Daha tuketici bazlı fiyatlama stratejileri artık fark yaratıyor.
Ornek mi?

1.Ebay - Ihale usulu fiyatlama. Aynı kazak bir gun 20 usd'a sonraki hafta 35 usd'a satılabiliyor
2. As you wish pricing (Gonlunden ne koparsa fiyatlama) - Ebay deki best offer opsiyonu. Urunu talep eden bir fiyat belirliyor (Deger biciyor), satıcıda bundan mutluysa alısveris gerçekleşiyor.Priceline internet sitesinde de otel rezervasyonları, ucak biletleri de bu sistemle satılıyor.IT, Muzik sektorunde bu strateji ile normalin uzerinde gelir saglayan sirketler var.
3. Google reklam fiyatları - Tuketicilerin tıkladığı adet basına bile fiyatlama sunabiliyor musterilerine
4. Amerikadaki Tekstil firmalarından bazıları etiketlerine belirli tarihler arasındaki fiyatları önceden basıyor. Ornegin bir gömlegin 15 Agustos fiyatı 40 usd, 15 Eylul 28 usd, 01 Ekim fiyatı 20 usd. Bu surec bayan giyim esyalarında tutmus. Cogu kadın musteri 01 Ekimdeki fiyatı beklemeden (bedeni kalmaz korksu vb ile) alisverislerini yapmıs.Tahmin edileceği uzere erkekler 01 Ekim sabahı kuyrukta...

Pazarlama yoneticilerinin; artık kendi maliyetlerine,rakip fiyatlarına ve tuketicinin kelimelere dökemedigi beklentilerini öngörebilme becerilerine odaklanması gerekiyor.

2 yorum:

hermes birkin dedi ki...

Has a brand-name hermes birkin bags, with a pair of designer shoes, a lot of young consumers desire. But its high price not everyone can accept, so its only online shopping store or two off the price of a lot of people heart, but in the end cheated either.

Adsız dedi ki...

That is really interesting, You're an excessively skilled blogger. I've joined your rss feed and
look ahead to in quest of extra of your wonderful post.
Additionally, I've shared your web site in my social networks

Here is my homepage - borse longchamp