23 Haziran 2011 Perşembe

Secenek Sunumuna Bagli Irrasyonel Karar Verme




Decision Making konseptinde Rasyonel olmamamiz icin onumuze turlu turlu sinsi tuzaklar cikar. Bunlar Cognitive Biases, Heuristics, Referance of Frame vb.. Isin kotu yani bunlarin farkina varmayiz ve sonucundaki karari da kendimizin isteyerek ve analiz ederek verdigimize de %100 eminizdir. Ekteki deneyde insanlara 2 farkli teklif sunuluyor:






1. Onceden 20 pound verilen bir kisiye +30 Pound icin kumar oynarmisin diye soruluyor. Istemezse 20 pound onun olur ve cekip gider. Devam etmek isterse toplamda 50 Pounda ulasabilir
2. Onceden 50 pound verilen bir kisiden, elindeki 30 pound geri aliniyor aliniyor ve alinan parayi tekrar kazanmak icin kumar oynarmisin diye soruluyor. Istemezse 20 pound yine onun olur ve cekip gider. Devam etmek isterse toplamda 50 Pounda ulasabilir

Her 2 vakada da sonuc aynı. elindeki 20 pound ile yetinip yetinmemek. Ama soruyu ekstra kazanc yada eldeki kaybi kapatmak seklinde sordugunuzda (ozunde rasyonel sonuclari ayni) 2. tip vakadakilerin kumar oynama egilimlerinin daha fazla oldugu goruluyor.

Ekteki video da ilerleyen bolumlerinde ayni deneyi yillardir bahsettigim FMRI cihaziyla beyin goruntuleme cihaziyla deneyi tekrarliyorlar. Veeee Bingo.. Beyindeki icsel kavga Frontol lobe ve Amygdala.


Devamini da izleyin..



Hiç yorum yok: