30 Kasım 2011 Çarşamba

Mustehcen Tavuk ve Inanan Beyin Hikayesi


28 Kasim tarihinde Hurriyet gazetesindeki "Tavuk fotografi da mustehcen olursa" isimli haberin basligi cogu insani derinden etkilemis(Baslik resmini buradan sectim). Habere gore yemek tarifinde Tavugun iyi pismesi icin onerilen bir metodu vurgulayan tavuk resmi bazi kisiler tarafindan mustehcen bulunup, sikayet konusu bile olmus.

Peki nasıl oluyor da bambaska bir amaca yonelik hazirlanmis bir resim, ayni ture ait bir canli (insan) tarafindan farkli olarak algilanabiliyor ? Hepimizde ayni olan duyular ve beyin nasil oluyor da farkli anlamlar cikarabiliyor ?

Sorunun cevabi aslinda basit. Yukte hafif ama pahada agir olan bir inanc makinesinin eseri butun bunlar.Insan beyni, tarihsel gelisiminde karsilastigi verileri birlestirip ona anlam yukleyerek bir anlamda SURVIVE etmemizi sagliyor. Teknik jargonda buna "Association Learning yada Patternicity" deniyor. Eski caglarda, duydugu bir dal citirtisini; ona zarar verecek baska bir canli yada gercekten masum bir ruzgar esintisi oldugu arasinda karar verip sonucta kacarak hayatta kalmamizi saglayan organ yine beyin. Deneyimleriyle ve inaclariyla bosluklari dolduran bu sinsi organin komutasinda, bu vakadaki gibi cikti farkliliklari uzerine daha cok konusuruz.

Kesinligi buyuk bir oranda doğru olan olan bir sey var ki; beyin once bir seye inanip ardindan duyular araciligiyla iletilen bilgileri bu inanci destekleyecek sekilde dizinleyip desteklemesi.Geriye sadece hikayesi kaliyor tamamlanacak ve ne yazik ki kendi icinde tutarligi olan..

Hiç yorum yok: