13 Ağustos 2007 Pazartesi

5 Maymun ve Kurumsal / Toplumsal Negatif Öğrenme



Kafese 5 maymun konur, ortalarında bir merdiven ve merdivenin üzerinde bir kangal muz asılır. Her bir maymun merdivenleri çıkarak muzlara ulaşmak istediğinde dışarıdan üzerine soğuk su sıkılır.

Her bir maymun aynı denemeyi yapar, buz gibi soğuk su ile ıslatılır. Bütün maymunlar bu denemeler sonunda sırılsıklam ıslanırlar.Bir süre sonra muzlara hareket eden maymun diğerleri tarafından engellenir. Su kapatılıp, maymunlardan biri dışarıya alınıp, yerine yeni bir maymun koyulur.İlk yaptığı iş merdivenlere tırmanıp muzlara ulaşmak olsa da, diğer maymunlar buna izin vermez ve maymunu bir güzel döverler.

Daha sonra ıslanmış maymunlardan biri daha yenisi ile değiştirilir. O da ilk yaptığı atakta dayak yer. İlginç olan bu maymunu en şiddetli ve istekli döven de biraz önce diğerleri tarafından engellenen ve ilk dayağı yiyen birinci yeni maymundur.

Islak maymunlardan üçüncüsüde değiştirilir ve buda ilk atağında dayağı yer. Diğer maymunlardan yeni olan ikisinin, kafese en son gelen yeni maymunu niye dövdükleri hakkında hiç bir fikirleri yoktur ama en iştahlı dövenler de onlardır.
Sonra en başta ıslanan maymunlardan dördüncü ve beşincisi de değiştirilir. Ama tepelerinde bir kangal muz asılı olduğu halde hicbiri artık merdivene yaklaşmamaktadır.

Neden mi?

Çünkü burada işler böyle gelmiş ve böyle gitmektedir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

eski köye yeni adet getirenler düzen kurmak ve iyileŝme
yolunda caba harcamak isteyen ve bu istege sahip olanlar.
hep engellenmeiŝ hep durdurulmak istenmemiŝmidir zaten
bizim toplumumuzda. geliŝme yolunda bir taŝda koymak
isteyen kiŝi hep tu kaka olmuŝtur ve sonrasŭnda da olan
geliŝme isteginin insanda kaybolmasŭ hatta kuralsŭzlŭk ve
düzensizlik düzeninin en kuvvetli savunucusu olunmasŭ...
garip ama gerçek