6 Eylül 2007 Perşembe

STAR WARS ve KOCLUK OGRETISI

star_wars3_1024

Guc icinde...

Star Wars filmlerinden hatirlariz bu meshur sozu. Luke Skywalker Jedi guclerini kesfederken ona ustasi tarafindan surekli hatirlatilan bir mesaj. Ustasi ona muthis bir duyusal keskinlik ile yaklasirken,onun paradigmalarini anlamaya calisiyor. Diger yandan da kendinisini kesfetmesi icin ona cesaret veriyordu. Bu aslinda gunumuzde bize hicde yabanci gelmeyen bir surec. KOCLUK sureci...
Daha onceki yazimda da bahsetmis oldugum kocluk surecinde ACHIEVE modelinden bahsetmistim. Aslinda kocluk hizmeti alan bir kisi; her zaman kocun, bir onceki kocluk surecinin sonucun MUHTEMEL bir kurbani olmaya adaydir. Cunku her kocluk sureci, bunu talep eden kisiye ozel bir sureci icerir. Bu kocun en cok dikkat edecegi konularin basinda gelir.

Yolculuk farklida olsa, bircok farkli metod sunulmakta.Burada cok kisa bunlardan bahsedecegim. Amacim bu konuya merak duyanlarin arama calismalarina isik tutmak.

GROW (Goals, Reality, Oppotunity, What Next)
ACHIEVE (bir onceki yazimda detayli bir sekilde aciklamistim)
OUTCOMES
GENIUS
OSKAR
CLEAR
STEPPA
QuantumShift Coaching
NLP Coaching
Multimodal approach

PS. Bu yontemler ileilgili detay isterseniz e-mail ile makale gonderebilirim..

Bir cok model aslinda ayni temel konu uzerine kurulmus. Aralarinda akisolarak farklilik olsada hepsindeki ana temel beceri RAPPORT (Esgudum, ahenk yakalama). Bu sayede kisinin bir nevi zihinsel sureclerinin icine girip, sorunun yada yeni bir yaklasimin adresini tespit edebilirsiniz. Ayni Luke Skywalker’a ustasinin (kocunun) yaptigi gibi.

NLP de bahsi gecen bu surecler; Çevre, Davranis, Beceri, İnanc ve degerler, Kimlik ve Maneviyattan olusmaktadir. Koc etkin dinlerken ayni zamanda da vucut dilini iyi okur. Bir insani okumada bazi ana ciktilardan yararlanilir.
Deri Rengi, Nefes duraklamalari, Nefes alisverisin yeri, Nefes hizi, Deri parlakligi, Kas gerginligi, Goz bebeklerinin buyumesi, Nefes derinligi.

Bundan sonrasi, kocluk talep edenin kendini kesfedip, paradigmasini degistirmesi ve icsellestirdigi hedefi belirleyip, ona ulasacak aksiyonlari hayata gecirmesi seklinde surmektedir.

Goruldugu gibi, isin esasi metodlarin hangisi degil, yukarida bahsi gecen sureclerdir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence kocluk surecinde esasli isbunu fark edecek ve talep edecek kisiye dusuyor. Bundan sonrasi ise kesiften ibaret