14 Nisan 2010 Çarşamba

Karar Verme Yetenekleri - Durumsal Farkindalik


Karar verme (Decision Making) proseslerinde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında "Situational Awareness" Durumsal Farkindalik onemli bir yer tutar. Kisaca bahsetmek gerekirse, ozellikle kritik bir konu hakkinda karar verirken once kendi farkindaliginizi ve sonra cevrenizi (ortam, kisilerin ruh hali,duygusal durumlari vb) dikkate almaniz gerekmektedir. Duygunun en kotu yani bulasici olmasidir. Normalde yapilmayacak mantikli bir isi, FARKINDA olmadan icsel yada dissal duygusal (bilincli yada bilincaltindan gelen icgudusel) etkilerden dolayi yapabiliyor insan. Baska bir deyisle IRRASYONEL karar verebiliyor ki bu konu hayati pahasina dahi olsa bile.


Bugun tarihli milliyet gazetesindeki habere gore (linkten takip edebilirsiniz)


"Turist vizesiyle geldiği İstanbul’da fuhuş yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Moldovalı hemşire Nadejda Pahsa’nın AIDS olduğunu soylemesine ragmen, icsel farkindaligini yenemeyen kisilerin buna aldirmadigini ve buna ragmen birlikte olmak istediklerini soyluyor"


Ne karar ama. Keyif simdi, acilar sonra (Bu da durumsal farkindalik gibi ayri bir konu)...Rasyonel, irrasyonel karara karsi. Sebebi, anlik duygusal baski...

Hiç yorum yok: